Congres (Centrum Late Effecten Vroegkinderlijke chronische Traumatisering) CELEVT

celvet

Vanmorgen in de auto ervaarde ik een lichte nerveuze spanning. Hoe zou het zijn om samen met mijn dierbare collega en vriendin, drs. Paula de Jong, 2 mooie workshops te mogen geven op een prachtig traumacongres?

Onze workshops gingen over imaginaire exposure en imaginaire rescripting bij vroegkinderlijke traumatisering/PTSS, ons promotieonderzoek. Op het moment dat ik een mooi naamkaartje omgehangen kreeg met de tekst “spreker” voelde ik trots. Om samen met Paula de workshop te mogen geven is voor mij ongekend en voelt als een boost en de start van een nieuw begin. Een begin als wetenschapper en behandelaar. De onvoorwaardelijke steun die ik ervaar van Paula en haar geloof in mij als promovenda en therapeut is absoluut ontroerend. Samen hebben wij een boodschap die wij uitdragen. Samen hebben wij een missie, namelijk de boodschap uitdragen dat vroegkinderlijk getraumatiseerden (PTSS) een traumaverwerkingsbehandeling kunnen aangaan i.p.v. eindeloos en soms onnodig blijven stabiliseren.

De lezing van dr. Iva Bicanic spreekt mij zeer aan omdat zij aangeeft: ‘ waarom niet direct een client behandelen ‘ waarom zou je eerst gaan stabiliseren. Waarom leggen wij als therapeut deze vraag niet voor aan onze cliënten.

De lezing van dr. Suzette Boon intrigeert mij wanneer ik haar hoor spreken over trauma behandelingen van 10 tot 15 jaar. Dergelijke lange behandelingen zijn nooit onderzocht zegt dr. Boon, juist omdat ze zo lang duren. De vragen die deze lezing oproept zijn; ” hoe weten we dan of dit helpend is”. Is dit wel evidence based? Wie betaalt deze lange behandelingen? Zijn deze lange behandelingen überhaupt helpend? Als ik dr. Boon hoor spreken dan vraag ik mij af of de afhankelijkheid van de client naar de therapeut niet ontzettend gestimuleerd wordt. De discussie die ontstaat tussen dr. Bicanic en dr. Boon voelt als een polarisering tussen een jonge enthousiaste professional en een oude rot.

Al met al was het een bijzondere en zeer leerzame dag en hadden wij vele collega’s die onze workshops hebben gevolgd. Graag bedank ik drs. Martijne Rensen en Drs. Davy Bleker van de RINO voor hun uitnodiging.

,

Comments are currently closed.