Massa-aanranding in Keulen en Tonic Immobility als oorzaak voor schuldgevoelens

Het aantal aangiften na de massa-aanranding op oudejaarsnacht in Keulen blijft nog altijd toenemen. Veel slachtoffers hebben pas in latere instantie besloten aangifte te doen. Op 4 januari werd nog gesproken van tientallen slachtoffers; op 19 januari meldde de Duitse politie inmiddels 809 aangiften te hebben binnengekregen. Gevoelens van vernedering en schaamte zijn over het algemeen sterk aanwezig bij slachtoffers van seksueel geweld. Deze gevoelens zijn geassocieerd met een verhoogd risico op PTSS.

Bij seksueel misbruik gepleegd door een groep is het risico op het ontwikkelen van PTSS hoger dan wanneer het misbruik is gepleegd door een dader. Doordat vluchten uit een grote groep daders onmogelijk is kan de natuurlijke ‘fight and flight’ respons op intense angst moeilijker tot uitvoering worden gebracht. Slachtoffers worden totaal onverwachts aangevallen en raken in deze situaties meestal in een staat van ‘Tonic Immobility’, wat ook een natuurlijke en onvrijwillige lichamelijke respons op extreem gevaar kan zijn.

Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de slachtoffers zich verlamd hebben gevoeld tijdens seksueel geweld. Symptomen die passen bij tonic immobility zijn: niet meer kunnen bewegen, niks meer kunnen zeggen, minder of niet reageren op prikkels zoals geluid/aanrakingen, ongevoeligheid voor pijn, trillen, dichte ogen, gespannen spieren en lagere lichaamstemperatuur (Factsheet TI, UMC Utrecht).

Dat veel slachtoffers van de massa-aanranding in Keulen pas in later stadium aangifte deden kan deels worden verklaard door schuld en schaamtegevoelens die ontstaan als gevolg van de Tonic Immobility reactie. Alhoewel het slachtoffer geen invloed had op de reactie, zal hij/zij toch vaak het gevoel hebben ‘was ik maar gevlucht uit de situatie’ of ‘had ik mezelf maar beter verdedigd’. Behalve de angstgevoelens die ontstaan door herbelevingen aan het seksueel geweld, vormen de schuldgevoelens een andere belangrijke factor in de mogelijke ontwikkeling van een posttraumatische stressstoornis.

Bij Psychotherapy&Movement doen wij momenteel onderzoek naar de behandeling van PTSS, waarbij de effectiviteit van twee traumagerichte behandelmethoden, te weten Imaginaire Exposure en Imaginaire rescripting, met elkaar vergeleken wordt. Meer informatie over dit onderzoek kunt u vinden op onze website: http://www.pm-psychotherapieamsterdam.nl/onderzoek-naar-ptss/

Comments are currently closed.