Patiënt steekt zichzelf in brand tijdens dienst
Capelle a/d IJssel, december 2004 – Tijdens Mellony’s dienst in het psychiatrisch ziekenhuis van de Bavo RNO Groep in Capelle a/d IJssel stak een patiënt zichzelf in de brand. Mellony en haar collega Betsie grepen kordaat in: zij hebben het vuur met een blusdeken geblust en de patiënt direct onder de douche gezet.
Brief van burgemeester van Dordrecht
Hoewel Mellony zichzelf niet graag op de borst klopt voor haar optreden in dezen is ze hier toch trots op. Ze ontving een medaille van het Carnegie Heldenfonds en diverse brieven, waaronder van de burgemeester van Dordrecht. Een zinsnede uit deze brief:
Moedig en heldhaftig optreden voorkomt meestal toch de ernstige gevolgen die iemands daad zou hebben voor zijn of haar omgeving. Door op tijd in te grijpen worden die gevolgen beperkt. Degene die daad voor zorgt is naar mijn mening een moedig iemand.
Krantenartikel
Er is in diverse kranten over het voorval geschreven. Zie hieronder een stuk uit de Algemeen Dagblad.
DORDRECHT – “Ons kantoor grenst aan de woonkamer van de patiënten. Opeens hoorden wij gegil, het was anders dan anders. We renden er naar toe en toen we binnen kwamen, zagen we dat een mevrouw tot haar middel in brand stond.”
Nadat ze beschreven heeft wat ze enkele weken geleden in het psychiatrisch ziekenhuis van de Bavo RNO Groep in Capelle aan den IJssel heeft meegemaakt, wordt de Dordtse Mellony van Hemert even stil. Ze is begeleidster op de afdeling crisis, ofwel de gesloten afdeling waar mensen met psychische problemen die acute hulp nodig hebben, verblijven.
Mellony was met haar collega Betsie Lekkerkerk gewoon aan het werk, toen één van de patiënten zichzelf in brand stak. “Toen we het zagen, ben ik volgens mij eerst heel hard ‘help’ gaan roepen”, zegt Betsie. Lang bleven de twee echter niet staan kijken.
“We zijn naar de keuken gegaan en hebben een blusdeken gepakt”, zegt Mellony. “Ze lag gelukkig op de grond, dus we zijn boven op haar gaan liggen en zijn over de grond gaan rollen”, vertelt Betsie. De twee begeleidsters wisten het vuur te blussen en zetten de verbrande patiënte onder de douche. Intussen hadden ze ook al 112 gebeld. “Achteraf hoorden wij – van de ambulancemedewerkers bijvoorbeeld – dat wij echt heel snel gehandeld hebben”, zegt Mellony. De vrouw overleefde de brand dankzij het snelle ingrijpen.
Een bekende van Betsie en Mellony vond de actie zo indrukwekkend, dat ze besloot een brief te schrijven naar het Carnegie heldenfonds om de twee voor te dragen als ‘heldinnen’. Het fonds reikt medailles uit aan mensen die met gevaar voor eigen leven het leven van anderen hebben gered of dat hebben geprobeerd. Betsie en Mellony lijken zich een beetje ongemakkelijk te voelen door de voordracht voor het predikaat held. “Het woord held impliceert dat je iemands leven hebt gered en dat is natuurlijk ook wel zo, maar het is aan de andere kant ook gewoon ons werk”, zegt Mellony. “Niet dat dit vaak voorkomt, maar je bent gewoon verantwoordelijk voor de patiënten. Aan de andere kant bevestigt het wel dat je het goed gedaan hebt.”
Het is nu aan het fonds om al dan niet te besluiten de twee als heldinnen te onderscheiden; en al willen ze er zelf niet aan, ze lijken toch echt serieuze tekenen van heldendom te vertonen. Want hoe nuchter Betsie ook vertelt dat ze ‘gewoon het rideltje afwerkte, zonder er bij na te denken’, feit blijft dat de twee begeleidsters een leven gered hebben zonder aan hun eigen angsten en het gevaar te denken. “Als je iemand in nood ziet, denk je niet aan jezelf’, zegt Mellony. “Je doet alleen alles wat mogelijk is.”
Klik op het krantenknipsel voor een grote versie